Strategie marketing online

Strategii de marketing online în vremea covid-19: 2. Omnichannel marketing

3 Mins read
strategie-omnichannel-marketing

Marketingul de tip Omnichannel nu este o strategie în sine, ci un mod de a face marketing, folosind o varietate de strategii ce au în comun consistența mesajului transmis și a experienței oferite, integrarea canalelor folosite, comunicare constantă și continuă în toate etapele călătoriei consumatorului și mai ales, focusul pe consumator. 

Întrucât și omnichannel marketing presupune utilizarea mai multor canale, poate fi confundat cu marketingul tip multichannel. Primul urmărește ca experiența consumatorului să fie una pozitivă, consistentă și continuă, indiferent de canal sau locație. 

De exemplu, o cofetărie care livrează prăjituri de casă online, postează un video pe pagina de Facebook, din timpul pregătirii prăjiturilor pe care le oferă, cu evidențierea alegerii ingredientelor sănătoase și a preparării cu grijă și în siguranță; cei care urmăresc video sunt invitați să se aboneze la newsletter pentru a primi periodic mici secrete pentru prăjituri de casă delicioase. Cei care se abonează pe site, primesc un voucher/cod de reducere, pe care îl pot folosi la o comandă online de prăjituri. Pe lângă complementaritatea și integrarea canalelor folosite, în acest caz pagina de Facebook, landing page-ul de pe site pentru abonare newsletter și e-shop-ul, foarte important este și modul în care este transmis mesajul pe fiecare canal, atât vizual cât și verbal. Mai exact, respectarea regulilor vizuale/grafice ale brandului și a tonului vocii. 

Este un exemplu simplu de campanie tip omnichannel, care folosește instrumentele potrivite fiecărui pas din călătoria consumatorului spre achiziție, comunicând consistent și conform brandului. 

Pe de altă parte, multichannel marketing are focusul pe utilizarea a câtor mai multe canale pentru distribuirea mesajului brandului, fiecare canal având însă propriile obiective și abordări.

Abordarea tip omnichannel o începem cu o cunoaștere cât mai bună a consumatorului pe care îl vizăm cu produsele/serviciile noastre: informații detaliate legate de vârstă, sex, stare civilă, copii, domenii de activitate, financiare, geografice, comportamente, nevoi, canale online pe care le utilizează frecvent, care sunt pain points, ce îl motivează, potențiale obstacole, frici care să-l blocheze în a acționa, cum îl ajutăm să meargă mai departe în consumer journey.

Pentru fiecare etapă a călătoriei consumatorului, de la primul contact cu brandul și produsele/serviciile oferite, până la interacțiunile post achiziție (și ulterior), urmărim să personalizăm experiența per etapă și segment audiență, implicit nevoi, comportamente, obiecții potențiale etc. pe care le au/pot avea legate de ceea ce oferim. 

Identificăm punctele de interacțiune dintre brandul nostru și consumator, apoi alegem canalele online (indicat minim 3) pe care le utilizează în mod activ, pentru a ajunge la acesta și gândim o strategie omnichannel pe care să o putem – sau cu alte cuvinte, să avem resursele pentru a o implementa, gestiona și optimiza. 

Folosim un CRM (customer relashionship management) pentru a gestiona lead-urile și clienții și pentru a-i segmenta – segmentarea fiind un aspect foarte important pentru succesul campaniilor ulterioare tip omnichannel. 

Utilizăm un tool de analytics pentru a obține date și a îmbunătăți constant strategia și acțiunile de marketing (omnichannel vizează atât marketingul online cât și offline, putând fi însă aplicat doar online, în funcție de audiență, brand, bugete ș.a.). 

Testăm și optimizăm constant – de exemplu, la nivel de landing pages, de informații/tip newsletter etc. – pe baza feedback-ului de la clienți, a rezultatelor, datelor, statisticilor, contextului, pieței, modificării comportamentelor de consum ale audienței. Ceea ce este important să rămână constant pentru orice acțiuni viitoare, este focusul pe consumator și pe experiența lui cu brandul/produsele/serviciile pe care le oferim, pe oricare dintre canalele unde interacționăm.

Sursa imagine: unsplash.com

Related posts
Strategie marketing online

Strategia de marketing online versus tactici

3 Mins read
Strategia de marketing online presupune abordarea și planul necesare îndeplinirii obiectivelor pe care le urmărești. Tacticile reprezintă acțiunile concrete cu ajutorul cărora…
Strategie marketing online

Are nevoie business-ul tău de strategie de marketing online?

5 Mins read
Înainte să înceapă pandemia în România eram cumpărător online cu precădere pentru unele produse și servicii, cum ar fi cărți, produse cosmetice,…
Strategie marketing online

Strategii de marketing online în vremea covid-19: 1. Crearea de conținut relevant

2 Mins read
Dacă până acum nu ați creat articole, short videos, whitepapers, ghiduri, how to info, podcasts etc., respectiv conținut online relevant pentru audiența…
Dezvoltă-ți strategic business-ul în online

Recomandări, strategii, optimizări, template-uri pentru activitatea de marketing online, idei de conținut online, instrumente pentru business și alte resurse ce au ca obiectiv succesul tău online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *